De Webmees van Hans Werksman - een begrip sinds 1997 De Webmees

XML

Introductie

M

et de Extensible Markup Language (XML) krijgt de maker van webpagina's eindelijk het heft in eigen handen. In tegenstelling tot HTML hoef je je niet te beperken tot een vaste set codes. Voortaan is de maker degene die codes bedenkt en implementeert. Het zou er zo uit kunnen zien:

<pasop>Waarschuwing!</pasop>

<webmeestip>
  Een editor die je broncode
   verziekt is zonde van je geld.
</webmeestip>

top

Wat is XML?
Feitelijk is XML een eenvoudig dialect van SGML, de Standard Generalized Markup Language. Een aanbeveling voor versie 1.0 is vastgesteld door het W3C op 10 februari 1998.

XML wordt goed ondersteund door de nieuwste generatie browsers: MSIE vanaf versie 5, Netscape vanaf versie 6, Opera vanaf versie 4 en Mozilla. Vaak wordt gebruik gemaakt van een parser op de webserver. Oudere browsers kunnen dan eventueel nog het oude HTML weergeven.

De kracht van XML schuilt in het feit dat je documenten veel beter doorzoekbaar kunt maken. Daar was HTML ook voor bedoeld, maar dat is niet verfijnd genoeg. The SGML/XML Web Page van Robin Cover is een uitstekend vertrekpunt voor documenten en achtergronden voor het structureren van teksten.

Je kunt je eigen DTD maken. Wil je een eigen tag? Ga je gang.

top

XSL en XML
Je kunt de weergave van je XML bestand bepalen met behulp van CSS en XSL: Extensible Stylesheet language.

top
 
DE WEBMEES
Home Home Post Kaart