De Webmees van Hans Werksman - een begrip sinds 1997 De Webmees

HTML

Introductie

H

TML, een afkorting van HyperText Markup Language, is de taal voor het wereldwijde web (WWW). Vaak wordt gesproken van een opmaaktaal, maar in werkelijkheid is het een taal die documenten structureert.

Wat is HTML?
HTML bestaat uit codes die je aan een tekst toevoegt. De codes vertellen iets over het karakter of de weergave van de tekst.

<h1>Dit is het belangrijkst</h1>

<h2>Dit is erg belangrijk</h2>

<cite>Dit is een citaat</cite>

<i>Dit is cursief</i>

De diverse codes van HTML kunnen het uiterlijk (markup) van een document dat je met een browser als Firefox, Netscape of Internet Explorer bekijkt beïnvloeden - de opmaak, vandaar dat het vaak wordt gezien als een opmaaktaal.

Hypertext houdt in dat verschillende pagina's aan met links elkaar gekoppeld kunnen worden.

top

HTML: de versies
HTML is er in smaken. Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft op 24 december 1999 versie 4.01 vastgesteld. Dit is de laatste versie. De toekomst is aan de opvolger, het veel flexibeler opgezette XML.

top

Hulp
Op het net is veel hulp te vinden, voor zowel de beginner als de door de wol geverfDe Webmeester. Er zijn ook bladen over het fenomeen. En als je wil kun je de boel (laten) controleren. Je kunt alle code met de hand intikken, maar wie dat niet wil kan gebruik maken van een HTML editor.

top

Standaarden? Ja! Eh, nee toch niet
HTML is helaas niet zo universeel als oorspronkelijk de bedoeling was. De koude oorlog tussen Netcape en Microsoft heeft er voor gezorgd dat er nu codes (tags) zijn die het niet doen bij de concurrent, omdat ze specifiek zijn voor bepaalde (versies van) browsers.

Browserspecifieke codes worden extensies genoemd. Het goede nieuws is dat beide kemphanen de strijdbijl begraven lijken te hebben en de standaarden steeds meer worden gerespecteerd in de nieuwste versies van hun browser.

top

 
 
DE WEBMEES
Home Home Post Kaart