De Webmees van Hans Werksman - een begrip sinds 1997 De Webmees

Algemene tips

Vrijheid blijheid?

Z

ijn er regels? Nee, vrijheid blijheid op het net. Toch: wie weet heb je iets aan deze algemene tips:

Wees origineel. Een site met alleen een opsomming van je hobbies en een paar familiekiekjes zal weinig bezoekers trekken.
tip
Hou het overzichtelijk. De bezoeker van je site moet makkelijk van het ene gedeelte van naar het andere kunnen klikken. Grote site? Maak een overzichtspagina (in het Engels aangeduid als sitemap) en zorg voor een zoek mogelijkheid.
tip
Probeer een eigen stijl te ontwikkelen en pas die zo consequent mogelijk toe. Kies voor een vaste kleuren en een eenvormige indeling. Dat is niet saai! Toepassing van een style sheet kan daarbij helpen.
tip
Je pagina's zijn nooit af. Alleen als je zorgt voor regelmatige aanvullingen, komen je bezoekers nog eens langs.
tip
Maak je pagina's niet te groot. Je startpagina is maximaal 80 Kb (inclusief de plaatjes, applets en andere grappen). Houd voor de overige pagina's een maximum aan van 60 Kb.
tip
Houd je plaatjes klein. Niemand zit te wachten op een foto van de kat/hond/vriend(in) van 100 Kb of meer. Gebruik als het niet anders kan thumbnails om een voorproefje te geven.
tip
Het is reuze in (en ook erg makkelijk) om plaatjes te pikken. Bedenk dat er meestal auteursrecht op een plaatje rust. Dat betekent: niet pikken. Er is vaak veel tijd in gestoken. Er zijn voldoende verzamelingen zogenaamde rechtenvrije afbeeldingen te vinden. Anders is een bronvermelding altijd op zijn plaats. Ook op teksten zit auteursrecht.
tip
Links zijn mooi, maar meestal maar beperkt houdbaar. Controleer ze regelmatig. Je kunt het ook laten doen door de NetMechanic. Als je een onderdeel van je eigen pagina's verwijdert of verplaatst, zet dan nog even een verwijzing op de oude plek.
tip
Je kunt de broncode van je pagina's laten controleren door een zogenaamde validatie-service of het zelf doen met een programma. Alleen als je je precies aan de regels houdt, zijn je pagina's zichtbaar in elke browser.
tip
Meld je pagina's aan bij zoveel mogelijk zoekmachines. Zorg dat je gevonden wordt in de wirwar van het web. Vergeet de meta codes niet.
tip
Maak je pagina's bekend in nieuwsgroepen die bij het onderwerp van je pagina's aansluiten.
tip
En zet op elke pagina je naam en/of e-mail: webmees@xs4all.nl. Wie surft, wil graag weten waar ie op dat moment is ... Kan er meteen gereageerd worden. Maak een formulier om de reacties te verwerken.

top

tip
 
 
 
DE WEBMEES
Home Home Post Kaart