De Webmees van Hans Werksman - een begrip sinds 1997 De Webmees

Animated Gifs

Introductie

B

ewegende plaatjes kunnen een pagina verlevendigen. Let wel, kunnen. Veel beginners maken de fout om hun pagina's stampvol met dit soort plaatjes te zetten. Resultaat: een trage en onrustige pagina, die bezoekers wegjaagt in plaats van ze te trekken.

top

Toegevoegde waarde
Zeker voor animated gifs geldt dat je moet afvragen of het iets extra's aan je pagina's toevoegt. Als beweging alleen maar dient om de aandacht te trekken, kan het averechts werken (enthousiast kipperedne advertenties zijn daar een voorbeeld van). Wordt daarentegen de beweging van een apparaat of de werking van een proces inzichtelijk gemaakt, ga dan gerust je gang.

Een bewegend plaatje is goed te gebruiken als alternatief voor een Flash animatie.

» Meer over Flash

Niet gebruiken!
Bewegend mail plaatjegatverdammeGebruik bewegende plaatjes niet als knipperende uitnodiging om email te sturen. Dat was ooit koel, nu is het alleen maar irritant. Een bewegend plaatje dat aangeeft dat een pagina "under construction" is helemaal fout. Een webpagina is nooit af. Het is overbodig om de bezoeker daar met een knipperend plaatje op te wijzen.

top

Copyright en jatwerk
Juist omdat animated gifs zo populair zijn, is jatten erg gewoon. Het Animated Gif Artists Guild roeit dapper tegen de stroom in een poging om het copyright te beschermen.

Op het web zijn diverse pagina's met vrij te gebruiken animated gifs te vinden. Vermelding van de naam van de maker in de vorm van een link wordt meestal op prijs gesteld.

Het is mogelijk om een commentaarregel aan een plaatje toe te voegen, en daarin staat dan meestal de naam van de maker. Met het gratis programma GifClean32 kunnen deze comment-blocks uit een bewegend plaatje worden verwijderd. Weg bescherming, als je het al zo mag noemen. Bovendien wordt het plaatje kleiner.

» Meer over copyright

top

Statische en bewegende delen
Als een gedeelte van een groot plaatje moet bewegen, is het verstandig om het plaatje in stukken te knippen, en alleen het gedeelte dat moet bewegen met een animatie-programma te bewerken. Met een tabel maak je er vervolgens weer één geheel van.

Deze monitor bestaat uit acht statische en één bewegend gifje.

***
* Dit gedeelte beweegt ...*
***

Zo zit het in elkaar:

***
* Dit gedeelte beweegt ... *
***

top

Bewegende achtergrond

Bewegende achtergrond
Je kunt bewegende plaatjes ook als achtergrond voor je pagina gebruiken. Ik raad dit van harte af, maar ik hou je niet tegen om het eens te proberen ...

<body background="img/anim/dancer.gif">

» Voorbeeld bewegende achtergrond

top

Nieuwsgroepen

Met vragen over het maken van bewegende plaatjes kun je terecht bij:

 
DE WEBMEES
Home Home Post Kaart